Najlepszą pejzankę w powiecie tarnowskim gotują w Słonej
Koło Gospodyń Wiejskich „U ŹRÓDŁA"” ze Słonej zwyciężyło w konkursie na jak najwierniejsze odtworzenie pejzanki, czyli zupy, która trafiła do Polski z Francji i była niezwykle popularna w XIX wieku.
Co to jest pejzanka ?
Oryginalna zupa paysanne, czyli po francusku chłopska, to kartoflanka gotowana z dodatkiem cukinii, marchwi, selera naciowego i fasoli strączkowej lub ziarnistej. Zupę można dowolnie modyfikować, gdy się opanuje przepis podstawowy. Warto do niej dodać rzepę, rzodkiew lub kalarepkę. A nawet kawałek kapusty dla smaku. Jak wszystkie zupy chłopskie jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy wszystko dodać do garnka z rozgrzanym tłuszczem, podsmażyć i następnie gotować w wodzie. Tak nagotowana zupa ma bogaty smak i aromat. Zupę można również zmiksować na puree i podać z grzankami.
Zupa łączyła tradycje ziemiańskie i chłopskie. Gospodynie gotowały pejzankę dla pracujących na polach ojców, mężów, braci.
Konkurs, który wygrały gospodynie z KGW „U ŹRÓDŁA” ze Słonej odbył się podczas tegorocznych dożynek powiatowych w Ryglicach w ramach inicjatywy Tarnowskiej Organizacji Turystycznej – „Smaki mojego domu - tradycje kulinarne powiatu tarnowskiego”. Jeśli więc ktoś chciałby ugotować sobie w domu pejzankę, to po przepis najlepiej udać się do Słonej.
Odsłony: 648