KGW Zdonianki zakończyło projekt „Wieczory kulinarne z Jasiem Fasolą”, realizowany od czerwca 2019 r. W czwartek 22 sierpnia w świetlicy w Woli Stróskiej odbyły się ostatnie, trzecie warsztaty, a zarazem podsumowanie działań, podczas których członkinie koła wraz z zaroszonymi paniami przygotowały potrawy i ciasta wypróbowane podczas wcześniejszych spotkań. Cel ten udało się zrealizować dzięki dotacji FIO Małopolska Lokalnie Południe, w ramach którego został ogłoszony konkurs grantowy. Kwota, jaką udało się uzyskać, tj. 4 tys. zł, pozwoliła na realizację trzech warsztatów kulinarnych oraz zakup jakże potrzebnych artykułów gospodarczych.
Przypomnijmy, pierwsze warsztaty odbyły się w lipcu, kiedy to panie, które zadeklarowały chęć uczestnictwa w projekcie, przygotowywały potrawy na bazie fasoli, natomiast podczas drugich warsztatów, które miały miejsce na początku sierpnia, panie piekły ciasta, ciasteczka, tort i inne słodkie smakołyki. W projekcie chodziło o to, aby poszperać, poszukać i wykorzystać stare zapomniane, „babcine” przepisy, a także opracować swoje własne, autorskie, z wykorzystaniem oczywiście fasoli. I tak właśnie było, to, co się udało, co smakowało podczas tych dwóch pierwszych spotkań, przygotowano na ostatnich podsumowujących warsztatach, na które do degustacji zaproszono szereg gości.
Oprócz władz samorządowych, z panem Burmistrzem Dawidem Chrobakiem na czele, gościliśmy pana posła Norberta Kaczmarczyka oraz członkinie sąsiednich kół i stowarzyszeń, redaktora „Głosiciela” Marka Niemca, przedstawiciela LGD Dunajec-Biała panią Monikę Soskę, przedsiębiorców, sołtysów i mieszkańców naszej wsi.
Podczas tego spotkania jedna z naszych członkiń przygotowała i poprowadziła prelekcję na temat wartości odżywczych i kulinarnych "Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca". Każdy uczestnik spotkania podsumowującego projekt otrzymał „fasolowy upominek” – ciasteczko. Ponadto powstała książeczka z przepisami, a wszystkie działania udokumentowano w foto-książce. Było fasolowo, było wesoło, muzycznie, przypomniano sobie również stare, wiejskie, biesiadne piosenki.
Realizacja zaplanowanego zadania publicznego przyczyniła się do podtrzymania, a zarazem upowszechnienia wymierającej tradycji kulinarnej wykorzystującej produkty lokalne, aktywizacji i integracji społeczności pobliskich wsi, promocji produktu lokalnego, zwiększenia zainteresowania produktem lokalnym.
Projekt był współfinansowany ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich oraz przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego, a operatorem była Fundacja Miejsc i Ludzi Aktywnych MILA.
A o tym, że podczas spotkań było wesoło i miło, świadczy wiersz, który powstał w ramach tego projektu, napisany przez jedną z członkiń.
Jaś z fasolą się skumali
I do Zdoni zawitali
Tam wieczory kulinarne
Będą teraz smakołyki fajne
FIO Małopolska pieniążki dała
I bawić z fasolą się nakazała
Więc fasolki do garnka wskoczyły
A Zdonianki pyszności z nich przyrządziły
Jadzia zamieszała, Jasia zaśpiewała
I zaraz na kuchni potrawa powstała
Zupa, kapusta i wszędzie groch
Ciasta, ciasteczka, pyszności – och!
Są pierożki, jest i pizza
Pęczak swym smakiem wszystkich zachwyca
Przepyszny torcik i smaczne pierniki
Gulasz, sałatki, wyborne serniki
Więc teraz wszystkiego trzeba popróbować
I naszą fasolę dobrze wypromować
FIO Małopolsce podziękowania składamy
I o następny grant się dopominamy
E.S.